Nieuws

Peiling gemeenteraadsverkiezingen Groningen: nek-aan-nekrace tussen GL en D66

De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen lijken een spannende tweestrijd te worden tussen GroenLinks, die nu de grootste partij in de raad is, en D66, die nipt voor ligt in de peilingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van I&O Research, gedaan in opdracht van GroenLinks.


Leestijd: 1 minuut

Gemeenteraadsverkiezingen in Forum Groningen: lijsttrekkersdebat én uitslagenavond
Gemeenteraadsverkiezingen in Forum Groningen: lijsttrekkersdebat én uitslagenavond

De peiling werd eind februari gehouden onder 934 respondenten. Hoewel D66 in de peiling nog nipt voor GroenLinks de grootste partij in Groningen is, blijkt GroenLinks fors meer aanhang te hebben dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. GroenLinks, in de huidige gemeenteraad de grootste partij, komt uit op 16,2 procent. Dat is een stijging van bijna 6 procent in een jaar tijd. D66 wordt volgens deze peiling desondanks de grootste partij met 18,1 procent en verliest ten opzichte van 2021 een kleine 3 procent van de Groningse stem.

"We wisten altijd al dat de uitslag in 2018 uniek was, dus wij kijken vooral naar de uitslag van vorig jaar. GroenLinks laat enorme winst zien ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen. We groeien in een jaar 6 procent. Wij zien hele goede kansen om weer de grootste te worden in deze verkiezingen dus we gaan met volle inzet de laatste weken van de campagne in", zegt lijsttrekker Mirjam Wijnja van GroenLinks. "We maken een tocht langs allerlei dorpen in de gemeente, blijven huis-aan-huis in gesprek met onze inwoners en zijn de laatste dagen van de campagne op verschillende plekken te vinden met flyers.”

Volgens Wijnja gaat het echt om 'nek aan nek' en is het heel spannend. Beide partijen zijn in Groningen op koers voor acht zetels en is de strijd zeker nog niet beslist. I&O research deed tegelijk met de peiling voor Groningen ook een peiling in Amsterdam en Utrecht. Ook in de laatstgenoemde steden wordt het spannend tussen GroenLinks en D66 om de grootste partij te worden.