Nieuws

'Plaat van Duitse soldaat op Herebrug meest indrukwekkende oorlogsfoto'

Een foto van een dode Duitse soldaat op de Herebrug is door stemmers verkozen tot de meest indrukwekkende oorlogsfoto in de provincie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

'Plaat van Duitse soldaat op Herebrug meest indrukwekkende oorlogsfoto'
'Plaat van Duitse soldaat op Herebrug meest indrukwekkende oorlogsfoto'

Op de foto, die op 14 of 15 april 1945 is gemaakt, is een gesneuvelde Duitser te zien. Op de achtergrond rijden Canadese motorrijders in volle vaart over de Herebrug. De foto is gemaakt vlak nadat de geallieerden die hadden teruggewonnen van de Duitsers. De eerste poging van een compagnie van het Essex Scottish Regiment mislukte. Een bestorming met gepantserde voertuigen van The 1st Canadian Armoured Carrier Regiment, die schietend in volle vaart over de brug reden, had wel succes. Na hevige gevechten op het Hereplein wisten de Canadezen een bruggenhoofd te vormen. Door de bestorming was de Herebrug opgewipt en kwam deze anderhalve meter scheef te liggen. Veel van de andere bruggen over de Diepenring waren door de bezetters opgeblazen. 

15.000 stemmen
De stemmers konden via een speciale website stemmen op een selectie van vijftig oorlogsfoto’s. Die foto’s waren uitgezocht door een speciale redactie, onder leiding van De Verhalen van Groningen. In totaal werden er ruim 15.000 stemmen uitgebracht en dat leverde een top-25 op. De foto van de Duitser op de Herebrug kreeg de meeste stemmen. 

Landelijke selectie
In totaal werden er foto’s uit in vijf categorieën gekozen: Militaire Strijd en Bevrijding, Vervolging en Uitsluiting, Duitse aanwezigheid collaboratie en aanpassing, Verzet en Repressie en Alledaags leven. Een deel van de 25 Groningse foto’s krijgt mogelijk een plekje krijgen in de landelijke verzameling van de ‘Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Een jury gaat foto’s uit alle provincies selecteren. Er komen op z’n minst twee Groningse foto’s in die landelijke selectie.  

Tentoonstellingen
Een tentoonstelling van de ‘Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ is vanaf eind maart te zien in de Tweede Kamer in Den Haag. De vijftig Groningse foto’s zijn tussen 4 april en 5 mei te zien in een pop-up tentoonstelling bij alle Groningse bibliotheken van Biblionet.

Alle 25 geselecteerde foto's zijn hier te zien!