Het plan voor een Nachtstadhuis is een initiatief van de Nachtraad Groningen, die in 2019 is opgericht met als doel om de veiligheid en culturele diversiteit van de Groningse nacht te verbeteren. Het moet volgens de organisatie een plek worden in het uitgaanscentrum van Groningen, “waar iedereen terecht kan met vragen en/of problemen over de nacht.” Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over SOA’s of anticonceptie, maar mensen kunnen er ook terecht voor hulp na (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, problemen na het gebruik van drugs en klein zeer dat vroeger behandeld kon worden in de huisartsenpost aan het Damsterdiep, die al enige jaren verdwenen is.
Woensdag presenteerde de Nachtraad een eerste versie van het plan aan de Groningse gemeenteraad. En die werd positief ontvangen, zegt Poolman. “Van progressief tot conservatief, raadsleden zien het concept zitten. En dat is natuurlijk gedeeltelijk een aanname, maar volgens mij ging het hartstikke goed. We kregen veel positieve reacties, ook van de politie, dus we hebben er een goed gevoel over.”
Kritiek
Uiteraard was er ook kritiek op het plan. Zo rees onder andere de vraag of met de komst van een Nachtstadhuis de verantwoordelijkheid van horeca-eigenaren niet wordt weggenomen. Poolman: “Wij denken van niet. We kijken vanuit het publiek, en vinden dat mensen op straat toch sowieso geholpen moeten worden.”
Daar zitten wel grenzen aan, legt hij uit. “Het moet geen plek worden waar je heen kan als je moet kotsen omdat je teveel gedronken hebt. Er moet wel echt iets aan de hand zijn, hoewel je tegelijkertijd ook meteen zonder veel uitleg snel naar binnen moet kunnen als je iets heftigs hebt meegemaakt.” Hij noemt aanranding en agressie als voorbeeld. “Maar ook voor zaken waar je liever geen aangifte van doet, maar wel een melding van wil maken. Als wij meerdere meldingen krijgen over een bepaalde horecazaak, dan kunnen we daar bijvoorbeeld mee in gesprek.”
Eerste Nachtstadhuis ter wereld
De komende weken wordt het plan aangescherpt, met name op basis van de vragen en kritiek van de raad. Ergens in het eerste kwartaal van dit jaar zal er dan in de gemeenteraad over gestemd worden. Als het er doorheen komt – “We gaan voor unanieme steun” – kan het eerste Nachtstadhuis ter wereld in Groningen gerealiseerd worden. En wel in de Poelestraat, waar de organisatie al een pand op het oog heeft. Er hebben al twee gesprekken met de pandeigenaar plaatsgevonden, en beide partijen zijn positief.
Het enige punt dat dan nog geregeld moet worden? De financiering. De voorbereidingen, bemanning, verbouwing en huur van het pand gaat naar verwachting zo'n drie ton kosten. Poolman: “We hopen dit deels vanuit de politiek te kunnen dekken, deels intern en deels vanuit een pot vanuit het Nationaal Programma Groningen, die een regeling hebben die hier goed bij past.”
Er staat dus nog een hoop te gebeuren, maar Poolman is positief na de presentatie bij de gemeenteraad. “Dat was een hele belangrijke stap in het proces, waar we lang naartoe hebben gewerkt. Als het plan er doorheen komt en we kunnen dit jaar aan de slag, kunnen we hem hopelijk volgend jaar tijdens Eurosonic Noorderslag daadwerkelijk openen.”
Nieuws
Plan voor Nachtstadhuis Groningen neemt serieuze vormen aan: “Dit jaar moet het gaan gebeuren”
Er wordt al jaren over gepraat: een Nachtstadhuis in Groningen. Maar het plan lijkt nu ook echt serieuze vormen aan te nemen. De organisatie heeft een pand op het oog en het plan werd woensdagavond in de raadsvergadering positief ontvangen, volgens nachtburgemeester Merlijn Poolman. “Dit moet hét jaar worden waarin het plan wordt gerealiseerd.”
Leestijd: 3 minuten