Nieuws

Planbare operaties uitgesteld bij UMCG

Door het hoge aantal coronabesmettingen onder het personeel van het UMCG, wordt een aantal planbare operaties uitgesteld. Er is niet meer genoeg personeel om de zorg te leveren die het ziekenhuis wil leveren.


Leestijd: 1 minuut

Joost Wessels van het UMCG: “Het is van dag tot dag echt behoorlijk puzzelen met ons personeel nu. We zetten alles op alles om zoveel mogelijk zorg door te laten gaan, want het is natuurlijk een grote tegenslag als een operatie waar je op wacht, wordt uitgesteld.”

Door het personeelstekort zijn er van de twintig operatiekamers nu zestien tot zeventien kamers open. Acute operaties blijven gewoon doorgaan, maar planbare zorg moet soms worden uitgesteld. Het uitval van personeel is niet goed te voorspellen en daarom krijgen de patiënten die zijn afgebeld nog geen nieuwe datum voor hun operatie. “Nieuwe operaties zijn nog niet goed in te plannen. Het ziekteverzuim verschilt van dag tot dag, maar er zijn ook verschillen tussen afdelingen. Zodra er weer genoeg personeel is, bellen we de wachtende patiënten gelijk weer op,” zegt Wessels.

Het probleem treft niet alleen het UMCG: Wessels verwacht dat veel andere ziekenhuizen met eenzelfde personeelstekort zitten.