Nieuws

DUO toren Groningen krijgt er een zusje naast

Een nieuwe toren en een levendig gebied vol groen: de plannen voor het gebied rondom de Kempkensberg krijgen steeds meer vorm. Er komen onder andere een nieuw rijkskantoor, een park en mogelijkheden voor wonen en werken.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Gemeente Groningen
Foto: Gemeente Groningen

Het nieuwe rijkskantoor wordt gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in samenwerking met de gemeente Groningen. Naar verwachting wordt het gebouw in gebruik genomen in 2030. Een concreet ontwerp ligt er nog niet: momenteel gaat het nog om de inpassing van de plannen.

Nieuw, verbindend stadspark

Met een nieuw rijkskantoor op de Kempkensberg werd in 2011 al rekening gehouden in het bestemmingsplan. Het gebouw zou eerst 45 meter worden, maar nu wordt dat 70 meter. Ter vergelijking: het gebouw van DUO is 92 meter hoog.

Door het gebouw hoger te bouwen, hoeft het een minder groot deel van de grond in beslag te nemen. Zo ontstaat ruimte voor een groene verbinding van de Stadstuin naar het Zuiderplantsoen. Samen met het Sterrebos en de Helperzoom leidt dat in potentie tot een nieuw, verbindend stadspark.

Bij het ontwikkelen van het kantoor en het omliggende gebied is er veel aandacht voor duurzaamheid en een groene omgeving. Bij de plannen voor het gebouw wordt rekening gehouden met andere ontwikkelingen in het gebied, zoals het nieuwe Zuiderplantsoen, de verdiepte Ring Zuid en de herinrichting van de Helperzoom.