Een steeds groter deel van de inwoners is ouder dan 65 jaar, en dit aantal neemt de komende jaren verder toe, stellen de partijen. Het is belangrijk dat deze groep de binnenstad weet te vinden. “We kunnen van achter ons bureau wel bedenken hoe de binnenstad eruit moet zien, maar het zijn juist de mensen die er nu niet komen van wie we het meest moeten horen. Zij weten precies wat er mist en wat beter kan,” zegt initiatiefnemer PvdA-raadslid Jahir Scoop.
“Toegankelijkheid is geen extraatje, maar een basisvoorwaarde voor een inclusieve samenleving,” zegt Scoop. “Ik vind het echt schrijnend om te horen dat sommige ouderen al jaren niet meer in de binnenstad zijn geweest, simpelweg omdat het te lastig of onduidelijk is.”
De motie vraagt het college om een breed opgezet onderzoek te laten uitvoeren, waarin het gesprek wordt aangegaan met ouderen, mensen met een beperking én andere Groningers die nu niet of moeilijk in de binnenstad komen. Daarbij gaat het niet alleen over fysieke toegankelijkheid, maar ook over wat zij belangrijk vinden aan faciliteiten, winkels, ontmoetingsplekken en sfeer in de binnenstad.
Daarnaast willen de partijen weten hoe informatie over voorzieningen, toegankelijkheid en het winkelaanbod het beste kan worden gedeeld, zodat iedereen weet wat er te vinden is en zich welkom voelt om te komen.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek willen de partijen dat het college concrete plannen ontwikkelt om het beleid voor de binnenstad beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van álle inwoners van Groningen.