Nieuws

Populieren bij begraafplaats Selwerderhof al grotendeels gekapt

Een groot deel van de 97 populieren bij de begraafplaats Selwerderhof is inmiddels gekapt. Volgens de gemeente was dat onvermijdelijk: de 60-jarige bomen hebben hun houdbaarheidsdatum bereikt en afgelopen zomer viel er nog een zware tak vlak achter een rouwstoet. De 97 populieren worden vervangen door 106 nieuwe bomen.


Leestijd: 1 minuut

Populieren bij begraafplaats Selwerderhof al grotendeels gekapt
Populieren bij begraafplaats Selwerderhof al grotendeels gekapt

Aan het besluit de bomen te kappen ging jaren onderzoek vooraf, zo zegt de gemeente. “Mensen denken soms dat we over één nacht ijs gaan, maar dat is absoluut niet waar”, zegt Henk Jan Hofman, bomenspecialist bij de gemeente. “We onderzoeken grondig of er geen andere maatregelen nodig zijn. En de uitkomst was: we moeten actie ondernemen omdat de situatie gevaar oplevert.”

Kandelaberen

De gemeente is in december begonnen en inmiddels is 80 procent van het karwei uitgevoerd. Henk Jan: “We halen alleen het ergste deel weg. We laten de groenstrook onder de bomen intact om ecologische redenen. En we laten de stam van 5 populieren staan, kandelaberen heet dat. Na verloop van tijd groeien er nieuwe takken aan. Zo zijn deze bomen nog van waarde voor insecten en vogels.”

Monumentale poort

Eén veld komt later aan de beurt. “Hier staat een kunstwerk, een soort poort, waar we met ons materieel niet doorheen kunnen. Daarom bouwen we een brug van zogenaamde ‘draglineschotten’ over de graven heen, zodat we er goed bij kunnen komen. Dat gaat natuurlijk in goed overleg. En we moeten werken tussen de begrafenis- en crematiediensten door, om de mensen zo weinig mogelijk te storen.”

106 bomen

In dit voorjaar plant de gemeente 106 bomen terug, zoals esdoorns, beuken, tamme kastanjes, noten en eiken, samen met 540 verschillende heesters. “Diversiteit is beter dan de monocultuur van populieren”, zegt Henk Jan. “Daar moeten we vanaf. Dat is als het ware een snelweg voor het verspreiden van ziektes.” En dat we dát niet moeten willen, weten we inmiddels allemaal.