Cultuur & Uitgaan

Prijs voor Groningse jeugdboekenschrijfster Fabien van Kempen

De Groningse jeugdboekenschrijfster Fabien van Kempen ontving vrijdag 23 november voor haar laatste product de Praatprikkels de Berrie Heesenprijs.


Leestijd: 1 minuut

Praatprikkels zijn 50 filosofische vragenkaartjes die een laagdrempelige manier bieden om met kinderen te filosoferen, op school of thuis aan de keukentafel.

Met de Berrie Heesen Prijs wil het Centrum Kinderfilosofie Nederland vernieuwende, creatieve ideeën stimuleren, toegankelijk maken, of verder helpen ontwikkelen.

Uit het juryrapport:
“Praatprikkels biedt namelijk de vernieuwing en inspiratie die Berrie volgens ons ook graag had gezien: de kaartjes zijn leuk vormgegeven, de vragen zijn toegankelijk, leidden tegelijkertijd tot verwondering en het weet ook nog eens via vragen op de achterkant van de kaartjes en een online platform diepgang te brengen in het gesprek. Bovendien is de kwaliteit van de vragen hoog. Juist deze kwaliteit en diepgang – waar het veel materiaal aan ontbreekt – had Berrie eveneens kunnen waarderen”

Dankwoord
In haar dankwoord zei Van Kempen supertrots te zijn op deze prijs maar vooral heel erg blij. “Het mooie is dat de Praatprikkels me vanaf stap 1 blij hebben gemaakt. Het bedenken van de vragen, de samenwerking met de illustrator Cindy van Schendel die zulke mooie, frisse, vrolijke illustraties maakte, de vormgeving, de spanning toen de kaartjes bij de drukker lagen en alle reacties sinds de Praatprikkels te koop zijn. Tientallen enthousiaste reacties heb ik al ontvangen. Van ouders, leerkrachten, logopedisten, autismecoaches, therapeuten, etc. Zo gaan steeds meer mensen met kinderen filosoferen. Dat was precies mijn doel.

Prijs
De prijswinnaar kreeg een geldbedrag en een beeld van de Utrechtse keramist Gert de Rijk die dit beeld, als Wisselprijs, in opdracht van het Bestuur van het Centrum voor Kinderfilosofie maakte.

Studiedag
De prijs werd uitgereikt tijdens de Studiedag Filosoferen met Kinderen: over Nut en Noodzaak van Filosoferen voor Vorming, eveneens georganiseerd door het Centrum voor Kinderfilosofie.