Nieuws

Prijzen voor ‘Groningse’ batterij die kinderlevens kan redden

Twee artsen van het UMCG zijn in de prijzen gevallen met hun initiatief om een kindvriendelijke knoopcelbatterij te ontwikkelen. Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo’n 2.000 kinderen na het inslikken van zo’n batterij. De twee artsen kwamen met een batterij waarvan na het inslikken binnen een paar minuten de stroom wordt onderbroken. Dat kan veel leed voorkomen.


Leestijd: 1 minuut

De bekende knoopcelbatterij van 2 cm zit onder andere in de LED-kaarsjes die we met kerst straks allemaal weer op tafel hebben staan, in autosleutels en in veel aanlokkelijk kinderspeelgoed. Eenmaal rondslingerend door het huis heeft de glimmende knoopcelbatterij een grote aantrekkingskracht op kleine kinderen. Zij steken ze in hun mond en slikken ze in het ergste geval door. Jaarlijks komt er wereldwijd een grote groep kinderen in het ziekenhuis terecht na het inslikken van een knoopcelbatterij, soms zelfs met overlijden tot gevolg. 

Samen met onderzoekers van de RUG en de TU Delft ontwikkelden hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers daarom een gezekerde knoopcelbatterij. In deze batterij zit een zekering, die enkele minuten na het inslikken de stroom onderbreekt. Dit kan veel leed voorkomen, en zelfs kinderlevens redden.

De artsen ontvingen voor hun kindvriendelijke knoopcelbatterij twee prijzen: de EU Product Safety Award en de KIJK Publieksprijs voor Beste Tech-idee van 2023. De EU Product Safety Award is bestemd voor het beste onderzoek naar aspecten van productveiligheid. De prijs is ook bedoeld om consumenten bewuster te maken van productveiligheid. De internationale jury was vol lof over het initiatief: “Deze technologie is baanbrekend. Als het wordt aangenomen, zou dit sterfgevallen en ernstige verwondingen voorkomen; vooral bij jonge kinderen.” De KIJK Publiekprijs wordt uitgereikt aan veelbelovende innovaties die het leven net een stukje beter, mooier of duurzamer maken.