Nieuws

Pro-Palestijns tentenkamp Harmonieplein ontruimd

Het Harmonieplein bij de Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen is na een maand weer helemaal leeg: Het pro-Palestijnse tentenkamp is woensdagavond ontruimd. Dit gebeurde nadat een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat werd bezet door demonstranten en ontruimd door de politie.


Leestijd: 1 minuut

Woensdag werd er op verschillende plekken in de binnenstad gedemonstreerd door pro-Palestijnse actievoerders. Het protest liep uiteindelijk uit de hand in de Oude Boteringestraat, toen een deel van de actievoerders daar een RUG-gebouw was binnengegaan en de politie overging tot ontruiming. Iets na 21.30 werd ook het pro-Palestijnse kamp op het Harmonieplein ontruimd door de politie.

De sfeer in de stad was woensdagavond grimmig. Op een filmpje op de Instagrampagina encampment.rug – de Instagrampagina van de actievoerders op het Harmonieplein- is te zien hoe demonstranten door de politie met kracht worden weggeduwd en -getrokken bij de deur van een RUG-gebouw. Op weer een ander filmpje dat de ronde doet is te zien hoe een van de actievoerders op de grond ligt, ogenschijnlijk bewusteloos, en hoe de politie de persoon in een busje probeert te tillen.

Precies een maand geleden begonnen pro-Palestijnse studenten, en andere actievoerders, met hun tentenkamp op het Harmonieplein aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de situatie in Gaza. Ook wilden ze dat de Rijksuniversiteit Groningen openheid zou geven over hun banden met Israel, en dat de universiteit die banden zou verbreken.

De demonstranten op het Harmonieplein hadden van tevoren al lucht gekregen van de ontruiming en besloten het kamp te verlaten voor het zover was. De agenten kwamen aan bij een leeg terrein. Wel moesten de overblijfselen van het tentenkamp nog opgeruimd worden.

Foto’s: AS Media