Nieuws

Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-in op Hoofdstation Groningen

Op het Hoofdstation van Groningen wordt maandag, de dag dat de aanval van Hamas op Israel precies een jaar geleden is, een sit-in gehouden door Pro-Palestijnse actievoerders. De actievoerders vragen aandacht voor het burgerleed aan Palestijnse zijde.


Leestijd: 1 minuut

Sit-in door Pro-Palestijnse actievoerders vorig jaar
Sit-in door Pro-Palestijnse actievoerders vorig jaar

Niet alleen in Groningen vindt een sit-in plaats: in zestien verschillende Nederlandse steden worden hetzelfde soort acties georganiseerd op NS-stations.

Vijf fractievoorzitters van gemeentelijke VVD-afdelingen stuurden een brandbrief aan de NS waarin ze ‘aandacht voor en actie tegen ongebreideld antisemitisme bij deze acties vragen.’ De brief werd ook ondertekend door Ietje Jacobs-Setz, fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Groningen.

De NS vindt de brief aan hun adres niet terecht. In een reactie schrijft NS-directeur Wouter Koolmees zich ‘met kracht te verzetten’ tegen de suggestie dat de NS de ‘donkerste vorm van onverdraagzaamheid’ faciliteert. Ook laat de NS weten geen toestemming te geven voor de demonstraties, maar ze ook niet kan verbieden.

‘Het demonstratierecht is een fundamenteel uitgangspunt van onze rechtsstaat, waarop door burgemeesters, politie en Openbaar ministerie wordt toegezien’, schrijft Koolmees. ‘NS en ProRail staan in nauw contact met het bevoegd gezag en dringen er bij (dreigende) ontwrichting van de transferfunctie op aan een proportionele afweging te maken of de demonstratie (nog) doorgang kan vinden. Ik ga er dan ook vanuit dat u uw zorgen in de eerste plaats bij uw burgemeester geadresseerd heeft.