Nieuws

Protest tegen Rammstein voorafgaand aan concert Stadspark

‘Mars tegen verkrachtingscultuur in Groningen.’ Onder die noemer is er volgende week donderdag voorafgaand aan het concert van Rammstein in het Stadspark, een protestmars tegen de Duitse metalband. Frontman Till Lindemann wordt beschuldigd van seksueel misbruik van jonge vrouwelijke fans. De beschuldigingen zijn zo ernstig dat het Openbaar Ministerie van Berlijn een onderzoek heeft ingesteld. Dat het concert desondanks doorgaat is volgens de organisatie van de protestmars onbegrijpelijk.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Dennis Radaelli/Wikimedia Commons
Foto | Dennis Radaelli/Wikimedia Commons

Die initiatiefnemer is Mathilde van Heereveld. Op haar Facebook-pagina laat ze weten boos te zijn op de mannen van Rammstein en de hele organisatie daaromheen. “Boos dat dat concert doorgaat terwijl deze mannen zich schuldig maken aan intimidatie, seksueel geweld en verkrachting. Er is genoeg bewijs, maar er is nog geen officieel onderzoek en dus gaat het allemaal maar door en lijkt de boodschap dat verkrachting normaal is.”

Mathilde had zelf ook tickets voor het concert maat heeft die inmiddels verkocht. “De mannen kunnen doorgaan met hun leven en worden door fans op handen gedragen. Online krijgen hun slachtoffers heel veel haat over zich heen. Fans verdedigen de mannen met kreten als “Boys will be boys” en “het is nog niet officieel bewezen – onschuldig tot schuld bewezen is:”. Fuck die shit. Ik weet genoeg. Ik heb mijn tickets verkocht en ga de straat op.”

Het protest begint donderdag 6 juli om 18.00 uur op het Hoofdstation in Groningen. Om 19.00 uur verwacht de organisatie te arriveren bij de ingang van het Stadspark. Mathilde benadrukt dat het niet de bedoeling is om daar de confrontatie met de Rammstein-fans te zoeken. Om 20.00 uur eindigt de mars op de Grote Markt.