Nieuws

Protesteren met trekkers is verboden

De boeren mogen in de provincie Groningen niet meer demonstreren met hun trekkers. De Veiligheidsregio Groningen maakte het verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen maandag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Zondag besluit over verlengen tractorverbod Groningen
Zondag besluit over verlengen tractorverbod Groningen

De boeren voeren al sinds vorige week vrijwel dagelijks actie tegen de voermaatregelen van minister Schouten van Landbouw. Ze trekken er meestal op uit met hun trekkers. Op meerdere plekken werden wegen geblokkeerd. Ook probeerden de agrariërs vaak om het centrum van bijvoorbeeld Groningen binnen te komen. Afgelopen weekend werden er bruggen preventief open gezet om te voorkomen dat de boeren het centrum konden bereiken. 

Volgens de Veiligheidsregio zorgden de protesten voor opstoppingen en gevaarlijke situaties. Bovendien waren de protesten niet van tevoren aangekondigd. Daardoor konden er ook geen afspraken worden gemaakt over ‘veilig demonstreren’. 

Om herhaling van onveilige situaties te voorkomen, is er van maandag 6 juli tot maandag 13 juli (07.00 uur) een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de hele provincie Groningen. Het verbod is ook in Drenthe ingesteld.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) laakt het besluit. “Hoe reageren hedendaagse kantoordespoten als ze via regeltjes en dreigementen de strijders niet onder hun ambtenarenduimpjes krijgen? Ze komen met nog dictatorialere besluiten ‘in naam der wet’. De Pavlov-reactie van regerend Nederland!”, aldus FDF in een brief aan de boeren. De actiegroep roept boeren op om toch actie te gaan voeren. Ze vragen de boeren om hun berichten in de gaten te houden. “Begraaf die ambtenaren onder kilo’s papier. Laat ze nog maandenlang spijt hebben van hun oorlogsverklaring aan de boeren van Nederland”, aldus FDF.