Nieuws

Protesterende boeren wisten Provinciehuis toch te bereiken: “we hopen dat er geluisterd wordt naar de landbouw”

Een groep protesterende boeren op trekkers heeft dinsdagmiddag, ondanks afzettingen van de toegangswegen naar het centrum, toch het Provinciehuis weten te bereiken. Na een gesprek tussen een aantal actievoerders en verantwoordelijk gedeputeerde Johan Hamster werd de actie beëindigd.


Leestijd: 2 minuten

Protesterende boeren wisten Provinciehuis toch te bereiken: “we hopen dat er geluisterd wordt naar de landbouw”
Protesterende boeren wisten Provinciehuis toch te bereiken: “we hopen dat er geluisterd wordt naar de landbouw”

Op het Martinikerkhof hadden zich zo’n tractoren, meerdere trucks en auto’s verzameld. Hoewel de gemeente maar voor maximaal drie voertuigen toestemming had gegeven, trad de politie niet op. Wel werden de kentekens van de voertuigen genoteerd. Of de overtreding nog een vervolg krijgt, is aan het Openbaar Ministerie. Dat kijkt naar de verdere afhandeling, zei een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling. Volgens hem verliep het protest rustig.

De boeren Jan en Piet, die hun achternaam niet wilden geven, kregen een luid applaus toen ze uit het Provinciehuis kwamen. Ze vertelden na afloop dat ze met Hamster onder meer spraken over "het uitvoeren van de maatregelen die de provincie vanuit Den Haag krijgt opgelegd". "Of ze erin mee willen gaan en of ze willen inzien dat die plannen niet allemaal op waarheid berusten", zei Jan. "We hopen dat er geluisterd wordt naar de landbouw en niet alleen naar Den Haag."

Of ze een goed gevoel hebben overgehouden aan het gesprek, wilden de boeren niet zeggen. Wel is er hoop. "Ik zie toch in de meeste provinciehuizen een verschil tussen de eerste vijf minuten en de laatste vijf minuten. Ik denk dat bij de meesten de laatste vijf minuten er toch iets indaalt, dat de mensen gaan nadenken: die landbouwsector kon toch wel eens gelijk hebben. Het kon toch wel eens ietsje anders liggen dan Den Haag ons doet geloven."

Tientallen tractoren trokken dinsdag van Assen naar Groningen, waar ook al geprotesteerd werd bij het provinciehuis. Het was het slot van een serie protesten tegen het stikstofbeleid langs provinciehuizen in Nederland.

De politie zette de toegangswegen naar het Martinikerkhof af met busjes. Desondanks konden er toch meer voertuigen dan toegestaan doorheen. Op de aanhanger van de tractoren hing een groot spandoek met de tekst 'Van der Wal, wij zijn je leugens zat' en een blauw-wit-rode vlag. Op een spandoek op een busje stond de tekst 'Wanneer onrecht recht wordt, wordt verzet een plicht'.