Nieuws

Provinciale Staten Groningen vinden stikstofplannen kabinet te ingrijpend

Een meerderheid in de Provinciale Staten wil dat het college aan de slag gaat met een eigen toekomstbeeld voor de landbouw in Groningen, omdat de stikstofplannen van het kabinet te ingrijpend zouden zijn.


Leestijd: 1 minuut

Provinciale Staten Groningen vinden stikstofplannen kabinet te ingrijpend
Provinciale Staten Groningen vinden stikstofplannen kabinet te ingrijpend

Dat meldt RTV Noord. "We laten ons beleid niet inkleuren door Den Haag" zegt VVD-voorman Erik Jan Bennema tegen RTV Noord. "Het huidige kaartje waar stikstof gereduceerd zou moeten worden schetst veel te veel verwarring. We moeten de doelstellingen nastreven, maar wij gaan zelf over de invulling en willen graag de kennis van de boeren daarvoor gebruiken."

Ook CDA-voorman Robert de Wit denkt dat de plannen te ingrijpend zijn. "Ze zijn niet acceptabel, ze worden eenzijdig uitgestoten over de landbouwsector alleen, zonder tegelijkertijd oog te hebben voor de sociale en economische schade. We moeten een kaalslag op het platteland voorkomen en de plannen moeten realistisch en haalbaar zijn", zegt De Wit.

De VVD, ChristenUnie, CDA, D66 en 50Plus willen dat gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) spoedig bezig gaat om realistische verdienmodellen voor de boeren te ontwikkelen. Volgens de partijen moet het Rijk voor lange termijn stabiliteit garanderen voor de sector, daar die nu ontbreekt. 

Gedeputeerde Johan Hamster geeft tegen RTV Noord aan nog niet op een rijtje te hebben hoe de plannen uitpakken. "Er wordt gesproken over een kaalslag, maar ik weet niet of het gaat leiden tot een kaalslag en hoe de toekomst eruit gaat zien. Wij als college gaan er allesbehalve lichtzinnig mee om, we zijn nog steeds in gesprek met de sector." Hij erkent dat de kaart die minister Van der Wal bij de stikstofplannen meestuurde fouten bevat. "Er staan een aantal dingen in die we niet kunnen duiden."