Nieuws

Provincie Groningen steunt Airport Eelde met 22 miljoen, vliegveld voorlopig uit gevarenzone

Groningen Airport Eelde (GAE) krijgt 22 miljoen euro van de provincie Groningen. Het geld is bedoeld voor de komende tien jaar. Dat maakte de provincie donderdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om een subsidie voor de zogeheten NEDAB-kosten. Dat zijn kosten voor onder andere de brandweer en beveiliging op het vliegveld in Eelde. Bij de provincie Drenthe ligt er ook een aanvraag voor hetzelfde bedrag. Het provinciebestuur verwacht daar in november een besluit over te nemen.

Meiltje de Groot, directeur van de luchthaven, zegt ontzettend blij te zijn met de subsidie. Mocht de provincie Drenthe ook het geld toekennen, dan is het vliegveld volgens haar voorlopig uit de gevarenzone.

De subsidie is volgens De Groot belangrijk voor toekomstplannen van Eelde. Door de zekerheid wat betreft deze financiën wordt het vliegveld volgens haar ook aantrekkelijk voor andere investeerders.

Eelde wil in de toekomst graag vluchten van Schiphol overnemen. Daarover lopen gesprekken met Schiphol. Ook wil de luchthaven de openingstijden verruimen, waardoor vliegen vanaf Eelde aantrekkelijker wordt voor luchtvaartmaatschappijen.

Airport Eelde is niet de enige luchthaven waar de overheid voor de NEDAB-kosten betaalt. Ook voor de luchthaven in Maastricht worden die kosten door de overheid betaald.