Nieuws

PvdA Groningen: ‘Windmolen-overlast compenseren met goedkope stroom’

Omwonenden die hinder ondervinden van windmolenparken moeten daarvoor compensatie krijgen in de vorm van een korting op de stroomprijs te geven. Dat stelt de fractie van de PvdA in Provinciale Staten van Groningen. Volgens Statenlid S. Rijploeg is ook de PvdA fractie in de Tweede Kamer enthousiast over dit idee en heeft Kamerlid Diederik Samsom laten weten de suggestie uit Groningen in de Kamer aan de orde te stellen.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de Groningse PvdA is het soms lastig om windmolenparken aan te leggen in de provincie Groningen omdat gemeenten en buurtbewoners vrezen voor geluids- of slagschaduwoverlast. ‘We willen deze mensen graag tegemoet komen door hen recht te geven op goedkopere strooom. Technisch is dat straks heel goed mogelijk omdat iedereen binnen een paar jaar een ‘slimme’ meter in huis heeft. Die meter kan registreren wanneer de windmolens draaien zodat de korting op de stroomprijs uitsluitend geldt wanneer de windmolens draaien en dan dus voor overlast zorgen’, aldus Rijploeg.

De provincie Groningen wil graag een windmolenpark aanleggen langs de N33 tussen Veendam en Menterwolde. Maar beide gemeenten verzetten zich tegen de aanleg, omdat ze vinden dat de molens te dicht bij de bebouwing komen en overlast zullen veroorzaken. De PvdA stelt voor om buurtbewoners die binnen een straal van twee tot drie kilometer van het windpark wonen voor de korting in aanmerking te laten komen.