Nieuws

PvdA kiest Groningse als fractievoorzitter in Tweede Kamer

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer heeft vanmorgen de geboren Groningse Attje Kuiken gekozen als fractievoorzitter. Opmerkelijk was dat het een Gronings tweegevecht was om de vraag wie de nieuwe aanvoerder zou worden, want ook de andere kandidaat, Henk Nijboer, is een Groninger. Maar hij is het dus niet geworden. Wie is Attje Kuiken?


Leestijd: 1 minuut

PvdA kiest Groningse als fractievoorzitter in Tweede Kamer
PvdA kiest Groningse als fractievoorzitter in Tweede Kamer

Attje Kuiken mag dan geboren zijn in Groningen (1977), ze is hier niet getogen. Ze woonde de eerste tien jaar van haar leven in Hoogezand-Sappemeer. Daarna verhuisde ze naar Feerwerd in Friesland. Ze bleef geruime tijd in die provincie wonen, want ze volgde er een HBO-studie in Leeuwarden.

Na haar studie in Leeuwarden ( Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) verhuisde ze naar het Zuiden. Ze ging studeren aan de Universiteit van Tilburg (Organisatiewetenschappen), en woont nu al weer heel lang in Breda. In 2006 werd ze lid van de Tweede Kamer.

Henk Nijboer

Henk Nijboer, die het dus niet is geworden, werd geboren in Groningen op 31 maart 1983 en woont nog steeds in Groningen. Hij is in totaal negen jaar actief in de Tweede Kamer.

Noordelijke gewesten achter Nijboer

Dat Attje Kuiken het is geworden is een keuze van de PvdA-Kamerleden. De Noord-Nederlandse gewesten van de partij hadden zich achter Henk Nijboer geschaard, omdat deze als ‘betrokken en gemotiveerd Kamerlid’, het sociale geluid van de PvdA krachtig laat horen. Maar als “Attje wordt gekozen als fractieleider, scharen we ons ook als één partij achter haar.”, zo lieten de gewesten eerder deze week nog weten.

Foto boven: Archieffoto van Attje Kuiken (Facebook).