Nieuws

PvdA: oude gaswinningslocaties moeten groene oases worden

De PvdA in Groningen wil dat het gemeentebestuur zich gaat inzetten om (oude) gaswinningslocaties in de gemeente een nieuwe, liefst groene, invulling te geven.


Leestijd: 1 minuut

Aanleiding is de protestactie van inwoners van Thesinge, die een symbolische houten gasput lieten bouwen. Dat was een oproep aan de politiek om een positieve invulling te gaan geven aan deze littekens in het Groninger landschap. “Aan die oproep moeten we gehoor geven en kijken wat de mogelijkheden zijn om de locatie tot groene herinneringsplek om te vormen”, vindt PvdA-fractievoorzitter Joren van Veen.

Oude gaslocaties omvormen

De wet, en pachtovereenkomsten, schrijven voor dat gaswinningslocaties na sluiting weer teruggebracht moeten worden in originele staat. Maar de PvdA steunt de algemene oproep om winningslocaties in de gemeente om te vormen naar een nieuwe invulling. “We willen dat het gemeentebestuur per locatie samen met inwoners gaat kijken op welke manier die invulling vorm moet krijgen. Te denken valt aan herinneringsplekken, sportlocaties, ontmoetingsplekken, moestuintjes of groene oases vol biodiversiteit.”