Nieuws

PvdA-wethouder Frank de Vries noemt CDA in Groningen ‘schijnheilig’

Het is nog lang geen verkiezingstijd, maar er begint weer leven te komen in de stadspolitiek. Zo liet onlangs CDA-fractievoorzitter Jan Seton in zijn weblog in de DSG weten te vinden dat B en W van Groningen ‘niet spetteren’ . PvdA wethouder Frank de Vries reageert daarop in een column op een nieuwe website van de Jonge Socialisten. Hij noemt de CDA-eerste man ‘schijnheilig’. Frank de Vries:…’


Leestijd: 2 minuten

‘Het CDA vindt dat het college niet uit de verf komt. Het “spettert niet” beweert Jan Seton. Dat zou ik ook zeggen als ik deel uitmaakte van de oppositie. Het valt ook niet mee om als CDA na jarenlange trouwe dienst in het college nu in eens te moeten ageren tegen al dat moois dat het college maakt. Die rol als oppositiepartij is al helemaal lastig als je bovendien aan veel van de dingen die nu in gang gezet zijn zelf hebt meegewerkt. Het CDA steunde de ontwikkeling van het Groninger Forum en doet dat, hoop ik althans, nog steeds. Het CDA was en is een groot voorstander van tempo in de bouwproductie en van een progressieve aanpak van de wijkvernieuwing.

Het is natuurlijk ook lastig om als CDA oppositie te voeren tegen de structurele investeringen in de sportsector te stemmen. Vooral niet nu dit linkse college de puinhopen van Paas (ook CDA!) wist op te ruimen. De tram: ook het CDA is vóór. De aanpak in de Vogelaarwijken: geen kwaad woord van het CDA. Het armoedepact: groot applaus van de christendemocratische vrienden. Allemaal voorbeelden van krachtige linkse politiek.

Seton is niet links. Hij lijkt er zelfs een hekel aan te hebben. Dat is niet erg. Ik heb het vaak niet zo op het CDA, maar ook dat mag. Maar als je je zo duidelijk conservatief toont, past ook wat bescheidenheid. Bemoei je dan niet ook niet met hoe die linkse partijen hun politiek bedrijven. Ik doe dat als PvdA’er ook niet met de koers van rechtse clubs als het CDA. Ik zou er een dagtaak aan hebben en daar pas ik voor.

Ik vind het van veel groter belang dat deze stad, ook én juist, met een links college blijft investeren in een sterke stad. Dit college, met de PvdA voorop, durft te investeren in werk en in woningbouw. Dit college durft nieuwe ontwikkelingen als de tram, de zuidelijke ringweg en het stationsgebied op de kaart te zetten. En dit college zet op een aansprekende wijze duurzaamheid en energiebesparing op de kaart, door Meerstad duurzaam te ontwikkelen en met de corporaties afspraken te maken over energiebesparing in de sociale huursector.

Ik ben eerlijk gezegd niet van plan die koers te wijzigen. En ik heb van Seton geen enkel argument gehoord om dat wel te doen. Het CDA gelooft niet in linkse politiek. Dat mag, maar om te doen alsof dit college niet progressief is, is ronduit schijnheilig. Maar laten ze daar nu in het CDA erg veel verstand hebben! ‘

BRON:

www.jsgroningen.nl

Meer stadspolitiek: www.dsg.nl