Nieuws

PvdA wil straten namen geven van verzetshelden tijdens slavernij

De PvdA in Groningen wil dat straten en pleinen in nieuw te bouwen wijken in de stad worden vernoemd naar verzetshelden uit de tijd van de slavernij. “Het is vreemd dat als je goed kijkt er allerlei sporen te vinden zijn van de WIC en VOC, maar er vrijwel nergens in de openbare ruimte de kant van de tot slaaf gemaakte en het verzet tegen slavernij aandacht krijgt”, aldus PvdA-woordvoerder Jahir Scoop.


Leestijd: 1 minuut

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Nederland. Uit onderzoek, dat in opdracht van de gemeenteraad werd uitgevoerd, blijkt dat er ook in Groningen op veel plekken een link te leggen valt met het slavernijverleden en de rol die de West Indische Compagnie (WIC) en ook de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) daarin speelde. Het wordt ook steeds duidelijker dat niet alleen het toenmalig stadbestuur maar ook in de meerdere lagen van de samenleving mensen direct of indirect profijt hadden van het handelen in tot slaaf gemaakte.

Suikerzijde of Stadshavens

In nieuw te bouwen wijken als De Suikerzijde of Stadshavens zouden er straten en pleinen naar mensen vernoemd moeten worden die zich hebben verzet tegen slavernij, vindt Scoop. “Tot slaaf gemaakten die zich hebben verzet, maar ook anderen die zich sterk hebben gemaakt voor het afschaffen van slavernij in Nederland en de voormalige koloniale gebieden verdienen eer en aandacht. Hiermee maak je inwoners bewust, en geef je erkenning en herkenning aan het leed van de tot slaaf gemaakte en hun nazaten.” Wat deze motie volgens de PvdA extra bijzonder maakt is dat de politiek alleen maar richtinggevend is. Bij de precieze invulling zijn de nazaten in de lead, samen met historici en ambtenaren. Scoop is blij dat hij op veel steun van andere fracties kan rekenen “We dienen deze motie in met een meerderheid van de raad. Dat is natuurlijk fantastisch.”