Nieuws

Raad van State: bouw Kattenbrug moet worden stilgelegd

Een domper voor de gemeente Groningen: de bouw van de Kattenbrug over het Schuitendiep moet vanaf aankomende vrijdag worden stilgelegd. Dat heeft de Raad van State bepaald.


Leestijd: 1 minuut

Bouw Kattenbrug kan worden hervat
Bouw Kattenbrug kan worden hervat

De voorzieningenrechter heeft dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag een uitspraak van de Groningse rechtbank geschorst. Omwonende Kors van Bladeren had een zaak aangespannen omdat de aanleg van de brug volgens hem in strijd zou zijn met het bestemmingsplan, en er onvoldoende onderzoek zou zijn gedaan naar de gevolgen van het beschermde stadsgezicht, zo meldt RTV Noord.

De Raad van State wil dat de gemeente een nieuwe vergunningsprocedure opstart, omdat het bestemmingsplan openbaar vaarwater uit 2010 op die plek geen brug toelaat.

De bouw moet worden stilgelegd vanaf komende vrijdag, 17:00 uur. Dat geeft de gemeente nog even de tijd om een aantal verkeers- en bouwmaatregelen te kunnen nemen.

De uitspraak van de Raad is een fikse tegenvaller voor de gemeente. Vanwege de aanleg van de brug zijn al meerdere straten rondom de bouwlocatie op de schop gegaan.

Tegenvaller

Voor de gemeente is dit een grote tegenvaller. De aanleg van de Kattenbrug is al vrij ver gevorderd en diverse straten rond de bouwlocatie zijn inmiddels op de schop gegaan. De Kattenbrug moet een belangrijk deel gaan uitmaken van de nieuwe busroute langs de oostkant van de binnenstad. Bussen stoppen vanaf eind dit jaar niet meer op de Grote Markt, maar rijden dan vanaf het Gedempte Zuiderdiep, via het Gedempte Kattendiep over de Kattenbrug, heen en terug langs de Diepenring.