Nieuws

Raadsfracties: “Door tekort aan BOA’s in Groningen kan overlast niet adequaat worden bestreden”

Groningen moet nu écht iets gaan doen aan het tekort van bijzondere opsporingsambtenaren, BOA’s. Dat tekort speelde al voor de corona-uitbraak, maar is de afgelopen periode zeer duidelijk geworden, zeker in het Noorderplantsoen of aan het Stadsstrand. Dat betogen de fracties van VVD, Stadspartij en CDA in de gemeenteraad van Groningen. Zij roepen B en W op om uit te zoeken wat het gaat kosten om dat probleem het hoofd te bieden.


Leestijd: 1 minuut

Raadsfracties: “Door tekort aan BOA’s in Groningen kan overlast niet adequaat worden bestreden”
Raadsfracties: “Door tekort aan BOA’s in Groningen kan overlast niet adequaat worden bestreden”

Nederland is sinds ruim een week van het slot. Op de anderhalve meter regel na kan en mag alles weer. En dat is voor de meeste inwoners een hele opluchting.

Hoe anders was de situatie tijdens de bijna anderhalf jaar daarvoor. Politie en toezichthouders (BOA's) draaiden overuren. Juist in deze periode bleek met name de capaciteit van BOA's in de gemeente ernstig tekort te schieten.

“Je zag het tekort aan BOA's al tijdens het handhaven van de avondklok en toezicht houden in winkelstraten. Maar in de periode met prachtig weer een paar weken geleden en grote overlast in het Noorderplantsoen en op het Stadsstrand werd het probleem pas echt duidelijk", zegt Ietje Jacobs-Setz, fractievoorzitter van de VVD.

Amrut Sijbolts van de Stadspartij vult haar aan: “Het college en de burgemeester hebben aangegeven dat het tekort aan BOA's inderdaad een probleem is. Dat probleem is niet nieuw en was er ook voor Corona. We zien echter al jaren geen oplossing voor dit probleem. Willen we oude wijken en dorpen leefbaar houden dan moet er een oplossing komen".

De VVD, Stadspartij en CDA vinden dat de leefbaarheid en veiligheid op diverse terreinen onder druk staat. En door het tekort aan BOA's kan de overlast niet adequaat worden bestreden.

“Wij roepen het college met een motie op om in kaart te brengen welke investeringen nodig zijn om de BOA capaciteit op orde te brengen. Voor een gemeente zo groot als Groningen hebben wij vergeleken met andere steden veel te weinig BOA's in dienst", aldus René Bolle, fractievoorzitter van het CDA.