Nieuws

Raadsfracties kritisch over beëindiging demonstratie Academiegebouw

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 hebben het gemeentebestuur van Groningen vragen gesteld over de beëindiging van een demonstratie door studenten en medewerkers op de trappen van het Academiegebouw. Daar vond woensdag 26 april een demonstratie plaats die volgens de partijen “op een zichtbaar hardhandige manier door de politie werd beëindigd.”


Leestijd: 1 minuut

Volgens de partijen is er, ondanks een hoeveelheid foto’s en filmpjes, nog veel onduidelijkheid over wat er die dag gebeurd is. Ook is er te weinig bekend over de keuzes die door de politie en de universiteit gemaakt zijn. Volgens Terence van Zoelen (PvdD) zou de ontruiming plaats hebben gevonden in opdracht van de universiteit, vanwege vermeend huisvredebreuk. “Te bedenken dat het Academiegebouw een openbare werk- en studieplek is, waar een docent op haar werk een klap met een wapenstok heeft gekregen, moet je je afvragen of een politieoptreden als deze daar op zijn plaats was.”

Ook zijn de partijen benieuwd naar de rol van de gemeente en de burgemeester op de betreffende avond. Ze willen bovendien van het gemeentebestuur weten of er afspraken met de Rijksuniversiteit gemaakt kunnen worden om dit soort situatie in de toekomst te voorkomen.