Nieuws

Rammstein reuring in Stad: gratis oordopjes UMCG, afterparty bij De Witte Wolf

Hoewel het nog even spannend is of het concert wel door mag gaan, is de Rammstein-gekte er niet minder om. Bedrijven en organisaties in Groningen haken massaal in op het concert van de Duitse metalband die donderdag en vrijdag Stadspark op z’n kop zal zetten.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Nenea hartia via Wikimedia Commons
Foto | Nenea hartia via Wikimedia Commons

KNO-afdeling UMCG deelt gratis oordopjes uit

De KNO-afdeling van het UMCG deelt vandaag 1000 gratis oordopjes uit aan Rammstein-bezoekers. Rammstein mag vandaag en morgen tot 103 decibel aan geluid produceren, normaal gesproken is dat 100 decibel.

Dat klinkt als een kleine verhoging van het geluid, maar dat is het niet, legt Myrthe Hol uit, hoogleraar otologie en KNO-arts bij het UMCG: “De geluidsintensiteit van drie decibel zorgt voor twee keer zoveel lawaai in je oren. De trilhaarcellen in het slakkenhuis van het oor die het geluid opvangen kunnen niet tegen zoveel geluid. Hierdoor kun je gehoorschade oplopen en zelfs doof worden. Bij een geluidsniveau van 103 decibel is gehoorschade vrijwel onvermijdelijk als bezoekers geen oordoppen dragen.”

Het advies van de KNO-afdeling is om oordoppen al in te doen bij geluid van meer dan 80 decibel. “Doe je dit niet, dan kan er ‘lawaaischade’ aan het binnenoor ontstaan. Daarnaast spelen er meer dingen mee dan alleen het aantal decibel. Het maakt ook uit hoe ver je van de boxen af staat en hoe lang en hoe vaak je aan het geluid wordt blootgesteld.”

Bovendien hoeven oordopjes de beleving van het concert niet te verminderen, zegt Renee Verhoeven, arts in opleiding bij KNO: “Ook met oordopjes kun je de bassen nog steeds in je lijf voelen.”

Camping Stadspark stampvol Rammstein-fans

Camping Stadspark zit stampvol met Rammstein-fans. “Het is nu nog rustig, maar ik verwacht de drukte vanaf 11.00”, zegt eigenaar Jan Willem Swieter. Vandaag en morgen overnachten er per nacht zo’n 650 mensen op de camping.

Aan het eerste plukje mensen dat er al is, merkt hij dat het fans zijn. “Bij Guns N’ Roses kwamen er ook nog wel mensen omdat het in de buurt was, maar ik heb het idee dat hier echt fans op afkomen.” De meeste campinggasten die vandaag aankomen, komen uit Duitsland en Nederland.

Zelf is hij geen fan van de Rammstein-muziek , maar wel van de reuring die zo’n dag met zich meebrengt. “We zetten ons volledig in op de daginvulling. We hebben een speciaal Rammstein-menu in ons restaurant, en verder een snackwagen en nog een horeca-hoekje. Rond 20.00 zal iedereen wel naar Rammstein zijn vertrokken. Vanavond gaan wij ook naar huis, dan kunnen we morgen nog zo’n dag knallen.”

Klikspaan open vanaf 14.00

Café de Klikspaan aan de Rabenhauptstraat gaat vandaag eerder open. Vanaf 14.00 kunnen bezoekers “komen indrinken op het terras en in de kroeg, en ook na die tijd kun je even lekker bijkomen met een biertje.”

Rammstein-winkel in hotel Halbert open

Vanaf donderdagochtend 09.30 kunnen fans terecht in de Rammstein pop-upstore in hotel Halbert, voor onder meer shirts, petjes, posters en andere merchandise.Ook worden er een aantal podiumrekwisieten tentoongesteld.

De pop-upstore gaat beide concertdagen om 09.30 uur ‘s ochtends open. Zowel hotel Halbert als het verderop gelegen Corps de Garde, ook van Akkermans, zitten beide concertdagen helemaal vol. “Vanaf het moment dat de concertdata bekend werden, stroomden de boekingen meteen binnen.”

Rammstein afterparty

Voor de mensen die na het concert van Rammstein nog even door willen – of voor de mensen die niet naar het Stadspark gaan – is er een Rammstein afterparty in metalcafé De Witte Wolf. Het café staat donderdag en vrijdag in het teken van Rammstein, met speciale Rammstein cocktails, sterke drank en Rammstein pils.