Nieuws

Rapper Joost Klein wint Popprijs 2023

Rapper Joost Klein heeft dit jaar de Popprijs gewonnen, een van de meest prestigieuze Nederlandse muziekprijzen. De Friese rapper, die in mei Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Ben Houdijk
Foto | Ben Houdijk

De 26-jarige Klein maakte volgens de jury het afgelopen jaar indruk “met liedjes waarin op unieke wijze de tijdgeest wordt gevangen”. Ook boekte hij internationaal succes in de hitlijsten en triomfeerde hij op talloze podia. In het juryrapport staat dat Klein een artiest is “die als geen ander de tijdgeest aanvoelt en vertaalt in zijn werk, zowel qua vorm als wat betreft inhoud. Zijn liedjes verhalen over ernstig persoonlijk leed, zijn geestelijke problemen en de chaos van jong zijn anno 2024, maar zijn nooit gespeend van humor en bieden zijn luisteraars naast relativering en herkenning ook hoop.”

Klein maakte aanvankelijk YouTube-video’s onder de naam EenhoornJoost maar richtte zich in 2016 volop op een muziekcarrière. De afgelopen jaren bracht hij onder meer de albums Albino, 1983 en Fryslân uit. Sinds vorig jaar is hij ook in de Duitstalige landen bekend. Hij scoorde er met het nummer Friesenjung, een samenwerking met de Berlijnse rapper Ski Aggu, een enorme hit. Het lied is een bewerking van Englishman in New York van Sting. In december werd bekend dat Klein komend jaar voor Nederland naar het songfestival gaat.

De Popprijs is voor de 37e keer uitgereikt en gaat jaarlijks naar de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs bestaat zoals altijd uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

De prijs is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond/Ntb, en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.

Vorig jaar werd de Popprijs gewonnen door Goldband. Eerdere winnaars waren onder meer DI-RECT (2021), Floor Jansen (2019), Ronnie Flex (2018), Kensington (2017) en Martin Garrix (2016).