Nieuws

Rechtbank buigt zich opnieuw over kinderhartchirurgie

De rechter buigt zich vandaag, donderdag 30 november, opnieuw over de kwestie kinderhartchirurgie. Het gaat om een bodemprocedure die de umc’s van Leiden, Utrecht en Amsterdam hebben aangespannen tegen het besluit van minister Kuipers om de kinderhartchirurgie te concentreren in de umc’s van Rotterdam en Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De discussie over de concentratie van de kinderhartchirurgie woedt al jaren. “Vrijwel alle partijen zijn het erover eens: het concentreren van deze zorg in minder ziekenhuizen maakt de zorg kwalitatief beter, en vooral beter te organiseren,” zo valt te lezen op de website van het UMCG. “Maar waar de umc’s en het ministerie het niet over eens zijn: hoeveel umc’s houden hun kinderhartchirurgie en welke centra zijn dat dan?”

In 2021 kondigde toenmalig minister Hugo de Jonge aan de kinderhartchirurgie te willen concentreren in twee centra: Utrecht en Rotterdam. Naar aanleiding van bezwaar vanuit Groningen en andere umc’s werd dat besluit heroverwogen. En in februari 2023 nam Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, een ander besluit. De chirurgische ingrepen bij kinderen met aangeboren hartafwijkingen zal geconcentreerd worden in Groningen en Rotterdam.

Ditmaal komt het bezwaar vanuit de umc’s in Leiden, Utrecht en Amsterdam. De rechter zal in de bodemprocedure oordelen over de rechtmatigheid van het besluit om Groningen en Rotterdam aan te wijzen.

De rechtbank verwacht dit jaar nog uitspraak te doen.