Nieuws

Rechter bepaalt dat trekkerverbod gewoon is toegestaan

Het trekkerverbod gaat niet van tafel, zoals actiegroep Farmers Defence Force wil. De rechtbank in Groningen oordeelde donderdagochtend dat het door de Veiligheidsregio Groningen ingestelde verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen gewoon is toegestaan.


Leestijd: 1 minuut

Boerenacties lijken in Groningen vooral te gaan zorgen voor overlast op de weg
Boerenacties lijken in Groningen vooral te gaan zorgen voor overlast op de weg

Volgens de rechter moet de Veiligheidsregio kunnen handelen in tijden van corona. Er staat vast dat het protesteren met trekkers leidt tot onveilige situaties. Het gaat ook niet om een disproportioneel verbod, aldus de rechter. 

Actiegroep Farmers Defence Force had een kort geding aangespannen om het verbod van tafel te krijgen. Ze vinden dat trekkers bij een boerenprotest horen. Ook is het gebruik van landbouwvoertuigen nodig om gehoord te worden. “Als we protesteren met alleen een spandoekje, worden we niet gehoord. We kunnen ook lastig koeien meenemen”, aldus FDF in de Rechtbank.

De actiegroep bracht in hun pleidooi ook naar voren dat er in de afgelopen dagen geen grote incidenten zijn geweest. Ook zou de samenwerking met de politie goed zijn. De Veiligheidsregio vindt echter dat de protesterende boeren op grote schaal de verkeersregels schenden en dat dit een ernstige inbreuk maakt op de veiligheid van de inwoners van de provincie. Ook is het lastig om daarvoor boetes uit te schrijven, omdat de trekkers vaak geen nummerbord hebben. 

De politie laat ook weten dat de demonstraties niet worden aangekondigd en omdat ze dan niet meer kunnen schakelen. De Veiligheidsregio spreekt ook tegen dat de boeren geen geweld hebben gebruikt. Zo reden de boeren ongewild ook de start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde op. 

De Veiligheidsregio Groningen stelde afgelopen week een verbod voor demonstreren met landbouwvoertuigen in, nadat de boeren een aantal dagen op rij actievoerden. Ze probeerden daarbij telkens het centrum van de stad te bereiken. Eenmaal haalden de trekkers ook de Grote Markt. Het verbod geldt aanvankelijk voor een week, maar dat zal nu waarschijnlijk worden verlengd.