Nieuws

Rechter buigt zich over pauzeren concentratie kinderhartzorg

De rechter buigt zich over de vraag of de concentratie voor de kinderhartzorg moet worden gepauzeerd. Daarvoor dienden UMC Utrecht en CAHAL (Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden) dinsdag een verzoek in bij de rechter. Op vrijdag 21 juli volgt er een uitspraak.


Leestijd: 1 minuut

Eerder dit jaar besloot minister Kuipers dat de kinderhartchirurgie in Groningen en Rotterdam open blijven, en dat de centra in Utrecht en Leiden moeten sluiten.

Dinsdag diende een rechtszaak van UMC Utrecht en CAHAL tegen het ministerie van VWS. Ze vroegen aan de rechtbank om ‘de pauzeknop’ in te drukken bij de uitvoering van het besluit van de minister. Dat besluit wordt in november inhoudelijk behandeld in een bodemprocedure.

De centra willen er met een pauze voor zorgen dat er in de tussentijd, dus tussen nu en november, geen onomkeerbare stappen gezet worden in de concentratie van zorg.

Het UMCG laat weten graag aan de slag te willen om de concentratie van kinderhartzorg vorm te geven. “Mocht de rechter de uitvoering van het besluit toch schorsen, dan zullen we samen met de andere centra nog steeds voorbereidingen treffen, maar zonder bindende afspraken te maken.”