Volgens de coalitiepartijen zou er een uitzondering voor non-profit organisaties moeten komen omdat deze organisaties niet uit zijn op winstbejag en dat zij deels worden bekostigd uit publieke middelen. De partijen wijzen ook naar andere gemeenten waar reclamebelasting is ingevoerd: ook daar wordt een uitzondering gemaakt voor culturele en maatschappelijke organisaties.
Het voornemen van de coalitiepartijen is tegen het zere been van ondernemers. Guus Vries, voorzitter van VBNO, reageert ‘verbijsterd’. Alleen ondernemers trekken op deze manier aan het kortste tijd, zegt hij. “Discriminatie”, vindt Vries. “Het ging toch om het tegengaan van verrommeling? En dan mogen andere organisaties de stad wél volhangen met reclame en wij als ondernemers niet?”
Ook de VVD, D66, Stadspartij, CDA, Partij voor het Noorden en PVV willen dat de ondernemers ontzien worden. Zij dienen woensdag een amendement in dat nog een stap verder gaat: zij willen dat de reclamebelasting helemaal wordt afgeschaft. De reclamebelasting zou worden ingevoerd om verrommeling in de openbare ruimte tegen te gaan. Maar, zo zeggen de oppositiepartijen, de Groningse ondernemersverenigingen hebben inmiddels een voorstel gedaan om samen met de gemeente tot een gebiedsgerichte aanpak te komen en dat kan hetzelfde effect hebben.
Nieuws
Reclamebelasting: ondernemers 'verbijsterd' over vrijstellingen voor anderen
Het lijkt erop dat culturele en maatschappelijke instellingen in Groningen worden vrijgesteld van reclamebelasting. Student & Stad, CDA, ChristenUnie, PvdA, VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks pleiten nu voor een uitzondering voor organisaties zoals kerken, scholen en ziekenhuizen. De oppositie gaat nog een stapje verder en wil de reclamebelasting helemaal van tafel, en dus ook voor ondernemers, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.
Leestijd: 1 minuut