Nieuws

Rennen of toekijken: het is dit weekend weer tijd voor de 4 Mijl

Dit weekend is het weer zo ver: de Menzis 4 Mijl van Groningen. Duizenden deelnemers uit Groningen en omstreken lopen dan de 6,437 kilometer van Haren naar hartje Groningen, en hoogstwaarschijnlijk staat er een nog groter aantal toeschouwers langs de kant. Het hardloopevenement is inmiddels een heus sport- en stadsfeest geworden, dus getraind of ongetraind en deelnemer of toeschouwer; gezellig wordt het sowieso.


Leestijd: 1 minuut

Op zondag vinden de Charity Run, de bedrijvenloop en recreantenloop plaats, maar al vanaf zaterdagavond staat de route in het teken van het evenement. Dan kunnen mensen die minder goed ter been zijn de kans om de route te overbruggen op alternatieve wijze tijdens de Menzis 4Mijl4You.

Het populaire evenement bestaat sinds 1987 en wordt dit jaar voor de 35e keer georganiseerd. In 2020 kon het evenement niet doorgaan vanwege de coronapandemie.

Records

Om de parcoursrecords van de 4 Mijl te breken zal je aanleg moeten hebben, of heel veel moeten trainen. Ze zijn namelijk sinds 2011 (voor de mannen) en 2013 (voor de vrouwen) niet meer verbroken. Die van de mannen staat op naam van Keniaan Vincent Yator. De topatleet behaalde in 2011 de eindstreep met een tijd van 17:06. Bij de vrouwen staat het record op naam van de Keniaanse Viola Kibiwot. Zij liep de 6,437 kilometer lange route in een tijd van 19:14 in 2013.

Goed doel: Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Elk jaar wordt er ook geld ingezameld voor een goed doel. Dit jaar gaan de opbrengsten daarvan naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen. Het Jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen waar daar geen geld voor is. Voor 250 euro kan het Jeugdfonds een kind een jaar lang lid maken van een club en voorzien van de benodigde attributen. Jeugdfonds Sport & Cultuur zal ook de komende jaren het goede doel zijn van de Menzis 4 Mijl van Groningen. 

De sportievelingen en toeschouwers kunnen uitkijken naar een mooie dag zondag. Het blijft de hele dag droog en het lijkt ook zonnig te worden, met temperaturen rond de 16 graden. Lekker voor de lopers dus, maar ook ideaal om als toeschouwer met een biertje in het zonnetje te staan.