Nieuws

Renovatie Stadhuis gaat 19,3 miljoen euro kosten

De renovatie en de verbouwing van het Stadhuis in Groningen gaat 19,3 miljoen euro kosten. In het nieuwe Stadhuis gaat de raadszaal naar de derde verdieping en wordt het gebouw zo goed als onafhankelijk van aardgas. Ook krijgt het Stadhuis dan het laagste energielabel: A+++.


Leestijd: 1 minuut

Stadjers kunnen vanaf de bank in gesprek met de raad
Stadjers kunnen vanaf de bank in gesprek met de raad

Volgens het college voldoet het Stadhuis al lang niet meer aan de eisen van deze tijd en is aanpak van het rijksmonument noodzakelijk en urgent. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw moeten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig wordt.

Omdat het gaat om een forse financiële investering heeft het college behalve het huidige ontwerp, met een daaraan een prijskaartje van 19,3 miljoen euro, ook twee alternatieven onderzocht. Daarbij ging het onder meer om uitstel van het project. Dat zou 3 miljoen euro kosten en is financieel niet aantrekkelijk omdat dan de tijdelijke huisvesting langer moet worden aangehouden en er risico’s zouden ontstaan voor de continuïteit van de bedrijfsvoering.

De tweede variant, met een prijskaartje van €15,5 miljoen, zou betekenen dat de revitalisatie zich beperkt tot het meest noodzakelijke groot onderhoud. Maar dan zou de noodzakelijke uitbreiding achterwege blijven en blijft het Stadhuis ook afhankelijk van aardgas.

Het college heeft dan ook besloten verder te gaan met het huidige technische ontwerp, dat 19,3 miljoen euro kost.