Nieuws

Restauratiearchitect Hoofdstation: identiteit station terugbrengen

Restauratiearchitect Stefanie Weser, supervisor van de verbouwing van het Hoofdstation, praat op woensdag 2 november vanaf 20.00 uur bij de Groninger Archieven over de identiteit van het Hoofdstation. Weser beargumenteert dat de cultuurhistorische waarden van het gebouw weer in ere hersteld zouden moeten worden.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt OOG TV. Weser komt praten over de identiteit van het gebouw uit 1896, de waarde van de plek en ook over de toegang naar het station. Het voorplein moet een duidelijke functie krijgen, vindt Weser. De bedoeling is namelijk dat na de verbouwing alle reizigers door het hoofdgebouw komen en daardoor dus ook over het voorplein.

Zichtbaarheid is daarbij belangrijk en Wesers advies is daarom ook dat het gebouw goed te zien is vanaf de Herebrug en de Emmabrug. Ze beaamt dat het Stadsbalkon niet bijdraagt aan deze zichtbaarheid. Het balkon belet dat het hoofdgebouw en zijn symmetrie duidelijk zichtbaar zijn.

Wesers wijst op de bijzonderheid van de twee symmetrische vleugels. Die hebben veel historische waarde. Wesers wil daarom ook oude elementen in het gebouw weer tevoorschijn halen, zoals de stuclijsten op de wanden, het vroegere bloemmotief en de oorspronkelijke kleuren.

Meer over haar ideeën vertelt ze tijdens haar lezing op 2 november.