Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen en Rijksmuseum starten nieuwe leerstoel

De Rijksuniversiteit Groningen en het Rijksmuseum in Amsterdam gaan samenwerken en starten een nieuwe leerstoel gewijd aan musea, erfgoed en religie. Valika Smeulders, hoofd van de afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum, bekleedt de leerstoel per 1 oktober 2024 als bijzonder hoogleraar.


Leestijd: 1 minuut

De nieuwe leerstoel ‘Musea, erfgoed en religie’, is onderdeel van de Groningse Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij en richt zich op het bijeenbrengen van kennis rondom de collectie van het Rijksmuseum en erfgoed dat door de samenleving in brede zin wordt overgedragen van generatie op generatie.

De leerstoel heeft onder andere aandacht voor bladzijden uit de geschiedenis die lang onderbelicht bleven, zoals de koloniale geschiedenis, de bijdrage van vrouwen aan samenleving, kunst en wetenschap, en de herkomstgeschiedenis van bepaalde museumcollecties.

Valika Smeulders: ‘Ons beeld van Nederland en de wereld wordt steeds uitgebreider, en daarmee worden ook nieuwe vragen opgeworpen. Over een brede vertegenwoordiging van klasse, de relatie stad en regio, en over de rol van religie in hoe wij naar onszelf kijken. Deze ontwikkelingen in de hedendaagse praktijk worden academisch verankerd met deze leerstoel die ik met trots zal bekleden.’