Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen roept hulp van varkens in

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een beroep moeten doen op varkens om een lastig probleem op de Zernike Campus Groningen het hoofd te bieden.


Leestijd: 1 minuut

Daar is namelijk sprake van wildgroei van de berenklauw, een mooie, maar wel giftige plant,

“Voor het bestrijden van de berenklauw heeft onze afdeling Gebouw- en Terreinbeheer gekozen voor de inzet van varkens. In tegenstelling tot mensen hebben varkens geen last van de giftigheid van de berenklauw. Daarbij komt dat varkens de gehele plant met wortel en al opeten. Machines kunnen dit niet en verdichten de bodem, waardoor ze het bodemleven zelfs verslechteren”, zo meldt het Facilitair Bedrijf van de RUG op haar Linked in pagina.

Volgens het facilitair bedrijf krijgt de inheemse beplanting door de grootte van de berenklauw, niet meer de kans om zich te ontkiemen. “Daarom is het essentieel dat de varkens de berenklauw volledig verorberen en tegelijkertijd de grond omploegen”.
 
De inzet van varkens wordt gezien als pilot om omliggende instanties te motiveren om dit probleem op dezelfde wijze aan te pakken. Dit jaar zullen de varkens blijven tot het einde van het seizoen.

“Niet getreurd, volgend jaar komen ze rond maart weer terug!”, zo besluit het Facilitair bedrijf optimistisch.

(Illustratie oven: archieffoto van varkens die genieten van berenklauw. Foto: Scanelkaar.nl).