Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen (RUG): enorme groei aanmeldingen “drama”

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is zéer in trek bij aankomende eerstejaarsstudenten. Ook veel studenten die vanwege de Brexit niet meer in Engeland terecht kunnen willen in Groningen gaan studeren. De RUG kan deze enorme toestroom niet aan.>>


Leestijd: 1 minuut

Rijksuniversiteit Groningen (RUG): enorme groei aanmeldingen “drama”
Rijksuniversiteit Groningen (RUG): enorme groei aanmeldingen “drama”

Het aantal vooraanmeldingen in Groningen is inmiddels 25 procent hoger dan vorig jaar. Rector magnificus Cisca Wijma zegt dat de RUG deze toestroom niet aan zal kunnen kan en laat in een commissievergadering van de universiteitsraad weten dat de RUG ‘afstevent op een drama’, zo schrijft de Universiteitskrant. (Ukrant). Daarom wil de RUG komend collegejaar een einde maken aan onderwijs op afstand.

Eén van de manieren om het aantal aanmeldingen in toom te houden is dat de RUG alleen nog studenten inschrijft die ook daadwerkelijk in Groningen gaan wonen.

Ook wil de RUG verder gaan met een nieuwe manier van onderwijs geven. Enerzijds blijven veel colleges online,  anderzijds komen er ook werkcolleges waarvoor het wel noodzakelijk is om fysiek aanwezig te zijn. Ook moeten studenten hier een kamer geregeld hebben voordat ze naar Groningen komen, aldus de Ukrant.

Het aantal studenten aan de RUG steeg afgelopen september (het huidige collegejaar) al naar recordhoogte. In totaal 36.023 studenten stonden in oktober ingeschreven voor een bachelor- of masteropleiding. Dat was toen al bijna 10 procent meer dan vorig collegejaar.