Nieuws

Roep om loslaten van vaccinatiestrategie wordt steeds groter

De roep om het loslaten van de vaccinatiestrategie wordt steeds groter. Volgens verschillende medisch specialisten moet iedereen de kans krijgen om zich zo snel mogelijk in te laten enten. Er wordt gezegd dat de mensen die voorrang moeten krijgen vanwege een medisch risico, inmiddels voor het grootste deel de kans hebben gehad om gevaccineerd te worden.


Leestijd: 1 minuut

Roep om loslaten van vaccinatiestrategie wordt steeds groter
Roep om loslaten van vaccinatiestrategie wordt steeds groter

Gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen ergerde zich bij RTV Noord aan het tempo van vaccineren. De groep van zestigplussers heeft inmiddels de kans gehad om een vaccin te halen. Nu wordt vooral geprikt in de groep mensen met een medisch risico, bijvoorbeeld iedereen die ook jaarlijks een griepprik krijgt. In de praktijk blijkt echter dat nog niet de helft van de anderhalf miljoen uitgenodigde mensen ook echt een afspraak heeft gemaakt. 

Oorzaak daarvan kan de vaccinatiebereidheid zijn. Ook hebben veel mensen al een prik gehad omdat ze bijvoorbeeld in de zorg werken. Het komt vaak voor dat iemand meerdere uitnodigingen krijgt. Ook krijgen mensen een uitnodiging, terwijl ze helemaal geen medisch risico hebben. “We hebben er onvoldoende zicht op”, zegt Mierau. “En er blijft steeds vaker vaccin over.”

De Rijksoverheid moet nu volgens Mierau stoppen met het uitnodigen van specifieke risicogroepen. Iedereen, ongeacht leeftijd, moet nu de kans krijgen om alvast een afspraak te maken. Daarmee wordt volgens de econoom voorkomen dat er straks wordt geprikt in lege hallen. 

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten voorlopig vast te houden aan de strategie, waarbij per leeftijdsgroep naar beneden wordt geprikt. Wel blijkt dat inmiddels de eerste vijftigers worden uitgenodigd, omdat mensen met een medisch risico wegblijven. Ook zijn er steeds meer vaccins beschikbaar. Er kunnen nu zo’n miljoen prikken per week worden gezet.