Nieuws

RTV Noord kan met schone lei beginnen na vertrek directeur

Nadat voormalig hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden werd gevraagd om hoofdredacteur Mischa van den Berg tijdelijk te vervangen, kan de regionale omroep nu ook op zoek naar een nieuwe directeur. De huidige directeur, Gijs Lensink, heeft besloten op te stappen.


Leestijd: 2 minuten

RTV Noord kan met schone lei beginnen na vertrek directeur
RTV Noord kan met schone lei beginnen na vertrek directeur

Het vertrek van Gijs Lensink maakt de weg vrij voor RTV Noord om met een schone lei te beginnen.

Bij de regionale omroep is sprake van een soort loopgraven-oorlog tussen enerzijds (een deel van de ) redactie, en anderzijds hoofdredactie en directie. Deze laatsten werkten aan een cultuurverandering bij het bedrijf, maar daarvoor bleek weinig draagvlak.

De verschillen van inzicht over de manier van werken en leiding geven kwamen naar buiten na een column van freelance-medewerker Willem van Reijendam, waarin deze kritiek leverde op de management cultuur bij RTV Noord. Directie en hoofdredactie voelden zich aangevallen en besloten Van Reijendam te ontslaan.

Deze beslissing leverden directie en hoodredactie veel kritiek op. Kort daarna moest Mischa van den Berg zich ziek melden. Hij is (tijdelijk) vervangen door oud-hoofdredacteur Pieter Sijpersma.

Koers RTV Noord

In een nieuwsbericht vandaag schrijft RTV Noord dat het bedrijf zich onder leiding van Gijs Lensink uitstekend heeft ontwikkeld, “tot de regionale omroep met de hoogste kijk- en luistercijfers; de online kanalen behoren tot de best bezochte in Noord-Nederland”, aldus de omroep.

Dat is inderdaad een verdienste van Lensink en Mischa van den Berg, zeker in een tijd dat veel regionale omroepen en kranten het lastig hebben.  Maar populariteit van programma's is niet het enige criterium om de betekenis van een omroep in de regio mee te beoordelen. Zo heeft de omroep ook kritiek gekregen dat het wel erg veel luchtige programma’s biedt, waardoor een deel van het publiek dat serieuze programma's waardeert, is afgehaakt.

Hoofdredacteur Sijpersma heeft nu in elk geval zijn handen vrij om de koers van de omroep tegen het licht te houden, en misschien een gouden middenweg te vinden.

De vraag is wel of het nog nodig is dat er straks een nieuwe directeur komt als vervanger voor Gijs Lensink. Want voor een omroep die moet bezuinigen is het de vraag of de functie van hoofredacteur niet ook valt te combineren met die van directeur.