Nieuws

RUG-economen: ‘Nederland gaat in Tokyo meest succesvolle Spelen ooit beleven’

RUG-economen Fabian ten Kate en Elmer Sterken voorspellen dat de Nederlandse Olympische Ploeg in Tokyo de meest succesvolle Spelen ooit gaat beleven. Volgens Ten Kate en Sterken behaalt de ploeg twaalf gouden (evenveel als in Sydney in 2000), elf zilveren en elf bronzen medailles. Daarmee zou Nederland op een zesde plaats in het landenklassement komen en komt de top-10-doelstelling van NOC*NSF uit.


Leestijd: 1 minuut

RUG-economen: ‘Nederland gaat in Tokyo meest succesvolle Spelen ooit beleven’
RUG-economen: ‘Nederland gaat in Tokyo meest succesvolle Spelen ooit beleven’

WK prestaties
Ten Kate en Sterken gebruiken een econometrisch model en baseren hun voorspelling op het gemiddelde succes van Nederlandse sporters tijdens de in de afgelopen jaren gehouden wereldkampioenschappen in alle 339 te houden evenementen. Zij nemen daarin ook het mogelijke thuisvoordeel voor sporters mee.

Toplanden
De Verenigde Staten, China en het thuisland Japan voeren volgens de voorspelling van Ten Kate en Sterken het medailleklassement aan. In de top-10 zijn verder Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Korea vertegenwoordigd.

Eerdere voorspelling
De RUG publiceert al sinds de Winterspelen van Salt Lake City 2002 medaillevoorspellingen. "Voor de vorige Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 hebben wij voor Nederland geraamd dat er 8 maal goud, 9 zilver en 7 brons behaald zouden worden, met een twaalfde plaats in het eindklassement als resultaat. De Nederlandse ploeg behaalde in Rio minder medailles in totaal (8-7-4), maar eindigde wel één plaats hoger dan voorspeld, zodat de door NOC*NSF beoogde top-10 positie in beeld gekomen is. Ten opzichte van onze voorspelling presteerde het team van Groot-Brittannië beter met een tweede positie in het klassement en de Chinese (derde) en Russische ploeg (vierde) minder goed. De Russische ploeg had te maken met het gedwongen thuisblijven van een aantal atleten, wat tot een lager aantal medailles heeft geleid."

Groningse kanshebbers
Er zijn in Tokyo ook meerdere Groningse sporters kanshebber voor Olympisch eremetaal. Zo gaan zwemster Ranomi Kromowidjojo en judoka Henk Grol opnieuw een gooi naar een medaille doen. Ook wielrenner Bauke Mollema steekt in goede vorm. 

De Olympische Spelen in Tokyo zijn van 23 juli tot 8 augustus.