Nieuws

RUG in zwaar weer: 'toekomst niet rooskleurig'

Minder studenten, oplopende energiekosten en een tegenvallende tegemoetkoming van het Rijk. De Rijksuniversiteit Groningen verkeert financieel gezien in zwaar weer, zo meldt de Ukrant. “De toekomst ziet er niet rooskleurig uit”, zo zegt collegevoorzitter Jouke de Vries in die krant. De faculteiten zijn gevraagd te kijken naar manieren om geld te besparen.


Leestijd: 1 minuut

“De universiteit wordt geconfronteerd met een behoorlijk aantal tegenvallers en die lijken allemaal tegelijk te komen”, aldus De Vries. 

Er zijn minder studenten dan verwacht en ook de energiekosten lopen op. Daarnaast speelt ook de nieuwe cao de RUG parten. De 9 procent loonsverhoging kost de universiteit zo’n 44 miljoen euro. Ongeveer de helft ervan wordt gecompenseerd in de rijksbijdrage. De Vries: “Het zijn flinke ontwikkelingen die op ons afkomen en daar moeten we ons op voorbereiden.”

De faculteiten zijn afgelopen zomer al geïnformeerd over de financiële situatie. Hen is gevraagd zoveel mogelijk geld te besparen en te zoeken naar mogelijkheden om tekorten op te vangen. Dat heeft bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) al tot een vacaturestop geleid.

Vakbond FNV laat in de Ukrant weten het onterecht te vinden dat de afgesproken loonsverhoging mede als reden wordt aangemerkt. De universiteit had immers inbreng in het maken van die afspraak, stelt de vakbond.