Nieuws

RUG-studenten winnen prijs met besturen marsrobot van afstand

Een team van RUG-studenten heeft afgelopen weekend een competitie gewonnen waarbij ze een marsrobot van grote afstand moesten besturen. De robot stond in Polen en werd door het team vanaf de Zernike Campus bestuurd.


Leestijd: 1 minuut

Tijdens de competitie – de European Rover Challenge (ERC) – moesten de studenten de door henzelf geprogrammeerde robot verschillende taken laten uitvoeren uit echte NASA- en ESA-missies.

Aan de driedaagse wedstrijd deden studententeams van over de hele wereld mee. Het evenement vond plaats op de Kielce University of Technology campus in Polen en werd dit jaar voor de negende keer gehouden.

De studenten hebben de robot zelf in elkaar gezet, maar hoefden de robot niet zelf te ontwerpen. De uitdaging zat hem in het programmeren en navigeren van de robot. Het team van de RUG bestond uit studenten van een breed scala aan studierichtingen: Artificial Intelligence, Computing Science, Natuurkunde, Scheikunde, Rechten, International Business en Wiskunde.

“We zijn erg blij dat we er als nieuw team in geslaagd zijn om het op te nemen tegen andere meer ervaren en gevestigde teams”, zegt deelnemer van het Groningse team Helena (derdejaars Bachelor student Natuurkunde). “Het winnen van deze uitdaging maakt ons nog enthousiaster om het team in de toekomst verder te ontwikkelen en deel te nemen aan andere wedstrijden. We willen dat ons team een plek wordt voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart of robotica.”

Het team van de RUG kreeg voor deelname steun van het Innovatie Cluster Drachten, het Engineering and Technology Institute Groningen en The Faculty of Science and Engineering (RUG).