Nieuws

RUG zit met Japanse duizendknoop in de maag

De Japanse duizendknoop blijft een hardnekkig probleem op het Zerniketerrein voor de Rijksuniversiteit Groningen. De varkens die een paar jaar geleden werden ingezet om het onkruid in bedwang te houden blijken niet effectief genoeg: de duizendknoop blijft woekeren. ‘We overwegen andere opties’, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven’, naar aanleiding van berichtgeving van de UKrant.


Leestijd: 1 minuut

De duizendknoop staat bekend als een invasieve exoot die andere planten verdringt en zo een gevaar vormt voor de biodiversiteit. Ze groeien door heel Nederland en dus ook op Zernike. De stengels komen in het voorjaar op en kunnen tot drie meter hoog worden. 

Varkens lusten de Japanse duizendknoop graag: ze eten de plant met wortel en al. Maar volgens RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven kunnen de dieren de duizendknoop niet in hun eentje aan. 

Daarom bekijkt de RUG nu welke andere opties er zijn om de duizendknoop te bestrijden. Dit doet de universiteit in gesprek met de gemeente en de Hanze, die ook beide over een deel van het Zerniketerrein beschikken. Volgens Wempe-Kouwenhoven zijn er allerlei mogelijkheden denkbaar om de woekeraar te tegen te gaan. ‘Denk aan het afgraven of het verhitten van de planten.’ Ook pesticiden behoren tot de opties. Of de varkens nog een rol blijven spelen, daar is de RUG nog niet over uit.