Nieuws

Rutte op bezoek in aanmeldcentrum Ter Apel

Premier Mark Rutte heeft woensdagavond een bezoek gebracht aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Op Twitter deelde hij zijn ervaring.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de minister-president wordt ‘in Ter Apel pijnlijk zichtbaar dat de asielopvang in Nederland overvol is’. Hij zegt ‘indrukwekkende gesprekken’ te hebben gehad met de mensen die in het aanmeldcentrum worden opgevangen evenals met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens Rutte wordt er ‘ongelooflijk hard gewerkt om iedereen onderdak te bieden’.

https://twitter.com/MinPres/status/1532069093800521728

De laatste weken is er veel commotie rondom het aanmeldcentrum, omdat er lang niet genoeg plaats is voor het aantal mensen dat er onderdak moet kunnen krijgen. Sommige asielzoekers moesten al meer dan eens de nacht doorbrengen in de wachtruimte van het centrum. 

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onderdeel van uitmaakt, riep de landelijke politiek al eerder op om iets te doen tegen de onmenselijke situatie in het aanmeldcentrum. De komende drie maanden zijn vier veiligheidsregio’s twee weken lang verantwoordelijk voor de opvang van zeshonderd mensen, waarmee voorkomen moet worden dat asielzoekers weer op de stoelen in de wachtruimte moeten slapen.