Nieuws

Rutte staat in afscheidsspeech stil bij aardbevingsproblematiek Groningen

Tijdens een afscheidsspeech vanuit het Torentje in Den Haag stond Mark Rutte stil bij de aardbevingsproblematiek in Groningen: “Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel mis gegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan.”


Leestijd: 1 minuut

Foto | RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Foto | RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

“Een van de belangrijkste dingen die ik als premier heb geleerd, is dat je best doen en alles goed doen twee heel verschillende dingen zijn”, zegt de afzwaaiend minister-president. “En dan denk ik natuurlijk meteen aan de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen.”

“Ik heb zoveel gesprekken gevoerd met mensen die zich niet veilig voelen in hun eigen huis”, zo vervolgt de premier zijn toespraak. “Met ouders, die alles zijn kwijt geraakt door de schuld van de overheid. Met jongeren, die me ronduit zeiden dat hun jeugd ze is afgenomen. En ik verzeker u, zoveel onrecht en verdriet kruipen onder je huid. Die gesprekken zullen me altijd bijblijven.”

Rutte geeft ook aan dat hij het belangrijk vindt dat de problemen die zijn gecreëerd worden rechtgezet: “Als dingen niet goed zijn gegaan, moet je ze recht zetten – dat is je taak. Dat heb ik geprobeerd – dat hebben we als kabinet geprobeerd. Het is en blijft diep frustrerend dat het niet sneller gaat.”

“Tegelijkertijd vertrouw ik erop op dat onze opvolgers doorgaan op de ingezette weg naar herstel”, zegt Rutte, duidend op het nieuwe kabinet. “En belangrijker nog, dat de Groningers en de toeslagenouders daarop kunnen rekenen. Tegen hen zeg ik: als ik vandaag één ding mocht wensen, dan zou dat zijn dat uw problemen en zorgen zo snel mogelijk voorbij zijn. Zodat u verder kunt. Dat wens ik u toe.”

Laatste dagen premierschap

Het zijn Mark Ruttes laatste dagen als premier. Dinsdag zal het nieuwe kabinet worden beëdigd en zal de kersverse premier Dick Schoof zijn taken overnemen.