Nieuws

Rutte trekt plan Groningse kerncentrale in: ‘Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn’

Premier Mark Rutte heeft donderdagochtend zijn plan voor een Groningse kerncentrale ingetrokken. De VVD-lijsttrekker dacht dat er in Groningen wel draagvlak zou zijn voor een kerncentrale, maar hij is er achter gekomen dat dit niet zo is.


Leestijd: 1 minuut

Rutte trekt plan Groningse kerncentrale in: ‘Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn’
Rutte trekt plan Groningse kerncentrale in: ‘Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn’

Even terug naar het RTL Debat van afgelopen zondag. Daarin liet Rutte in een debat over kernenergie weten dat Groningen wel oren zou hebben naar een kerncentrale. “We hebben kernenergie nodig”, zei hij. “Men zou er een in Borssele bij kunnen bouwen en er is ook in Groningen een plek waarvan gezegd is dat men die daar graag wil. Groningen wil graag de energieprovincie zijn. We stoppen met het aardgas, maar Groningen wil ook de plek zijn voor de energietransitie en daar zitten ook enorme kansen.”

Het proefballonnetje van Rutte viel niet in goede Groningse aarde. Meerdere Groningse bestuurders lieten weten helemaal geen kerncentrale in Groningen te willen. “Onze collega’s in Borssele willen wel, geen probleem. Kerncentrale, niet in Groningen, zegt de provincie. Wij hebben alle ruimte in Eemshaven nodig voor waterstof”, zei Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in Groningen. 

Reden genoeg dus voor Rutte om donderdagochtend op Radio1 terug te komen op zijn uitspraken. „Er moet draagvlak zijn voor een kerncentrale. Ik dacht dat die er wel zou zijn omdat Groningen de provincie van de energietransitie wil zijn. Dat blijkt dus anders te liggen. Groningen wil wel volop aan de slag met waterstof en vormen van schone energie.”

Kernenergie staat sinds enkele weken wel weer hoog op de politieke agenda, omdat Nederland aan de klimaatdoelen moet voldoen. Volgens Rutte is een kerncentrale een snelle manier om die doelen te bereiken. De bouw van wind- en zonneparken roept ook veel weerstand op.