Nieuws

Schip boven Ameland brandt nog steeds, maar ligt stabiel

Het vuur op het brandende vrachtschip ten noorden van Ameland is nog niet gedoofd. Dat meldt de Kustwacht. Wel ligt het schip stabiel. Een bergingsvaartuig heeft een noodverbinding met het schip en houdt het schip zo gecontroleerd op een positie.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Kustwacht
Foto | Kustwacht

Het kan volgens de Kustwacht nog dagen duren voor de brand geblust is. Momenteel kan er niet geblust worden, omdat water in het schip kan zorgen voor stabiliteitsproblemen. Daarnaast is het vanwege de hoge temperatuur aan boord nog niet mogelijk om mensen op het schip te zetten.

Meerdere partijen, waaronder bergingsmaatschappijen en Rijkswaterstaat, werken aan een plan van aanpak. Een kustwachtvliegtuig houdt de situatie in de gaten.

Risico voor Waddeneilanden

Een angst van de partijen is dat het schip kapseist en gaat zinken, meldt de NOS. Dat zou kunnen betekenen dat een deel van de lading van 3000 auto’s richting de Waddeneilanden drijft.

Op dinsdagavond ontving het Kustwachtcentrum een melding over de brand aan boord van het vaartuig Fremantle Highway, dat 27 kilometer noord van Ameland voer. De 23 bemanningsleden zijn daarop van boord gehaald. Een deel van de bemanning is overboord gesprongen en uit het water gehaald, de overige bemanning is met een helikopter van boord gehaald. Eén bemanningslid is helaas overleden. Hoe dat is gebeurd is niet bekend bij de Kustwacht.