Nieuws

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

Burgemeester Koen Schuiling heeft voor “minder dan 50 procent” vertrouwen dat het kabinet het dossier Groningen netjes zal afhandelen. Dat zegt de burgemeester in het WNL-radioprogramma Sven op 1.


Leestijd: 1 minuut

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

“Het kabinet heeft bij haar aantreden aangekondigd dat er ruimhartig zou worden omgegaan met de Groningers, maar daar merk ik nog weinig van”, aldus de burgemeester. De provincie Groningen presenteerde recent een eisenpakket van minstens 30 miljard euro ter compensatie voor de jarenlange gaswinning.

Het gebrek aan vertrouwen heeft ook te maken met het verleden, vertelt de burgemeester. “We hebben meerdere malen aan de bel getrokken over de gevolgen die de aardbevingen hadden. Er zijn vaker beloftes gedaan maar niet nagekomen.”

Debat

Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer met de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Er zijn nog veel vragen over het snoeiharde rapport dat de commissie eind februari presenteerde. Zo luidde de conclusie dat de veiligheidsbelangen van de Groningers stelselmatig zijn genegeerd.

De burgemeester verwacht dat de kosten naast het eisenpakket van 30 miljard nog verder zullen oplopen: “We weten niet precies hoe groot het bedrag zal zijn en welke schade nog zal optreden. Als je gaswinning nu stopt, dan is de kans op een aardbeving nog ruim aanwezig.”

Kritisch op kabinetsleden

Schuiling is kritisch op leden van het kabinet: “Ik constateer dat verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn best doet, maar ik zie weinig beweging bij andere leden van het kabinet.” Zo heeft de burgemeester zijn partijgenoot (VVD) Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, daar vaker op aangesproken. “Dan blijft het stil”, aldus de burgemeester.