Nieuws

Scooters en brommers niet meer welkom op Grote Markt

Scooters, snorfietsen en brommers zijn vanaf 1 januari volgend jaar niet meer welkom op de Grote Markt. De maatregel moet zorgen voor extra veiligheid voor fietsers en voetgangers. Het verbod geldt niet voor e-bikes, waaronder ook fatbikes.


Leestijd: 1 minuut

Sinds de herinrichting is de Grote Markt primair een voetgangersgebied. Bussen en auto’s zijn uit het straatbeeld verdwenen en de voetgangers delen het plein samen met fietsers.

Momenteel mogen ook brommers en scooters nog over de Grote Markt rijden, maar vanwege het verschil in snelheid met wandelaars en fietsers zorgt dit soms voor chaotische en onveilige situaties.

Het gemeentebestuur heeft daarom besloten dat het voor gemotoriseerde tweewielers per 1 januari verboden wordt om van de Grote Markt gebruik te maken. Fietsers en ook elektrische fietsen blijven wel gewoon welkom en zijn ‘te gast’ op de Grote Markt, verduidelijkt verkeerswethouder Philip Broeksma.
Voor fietsers die van noord naar zuid willen of vice versa zijn er twee fietsroutes: vanaf de Oude Ebbingestraat voor het Stadhuis langs naar de Gelkingestraat en vanaf de Oosterstraat langs Vindicat en het Market hotel in de richting van de Kreupelstraat. Fietsers van oost naar west, of andersom, kunnen langs de Rodeweeshuisstraat en het Kwinkeplein.

Begin 2025 gaat er een campagne van start. En niet alleen om brommers en scooters duidelijk te maken dat de Grote Markt voor hen nu verboden terrein is, maar ook om fietsers te attenderen op de fietsroutes. Vanaf het moment dat de nieuwe regels gelden, zal de politie ook gaan handhaven.

Dat de Grote Markt een ‘shared space’ voor fietsers en voetgangers is, zorgt volgens wethouder Broeksma dat gebruikers extra uitkijken. “Een beetje chaos dwingt je tot opletten. Vergelijk het met de verkeerslichten voor fietsers die in Groningen tegelijk op groen springen: je wordt gedwongen oogcontact te maken en rekening met elkaar te houden. Dat gegeven zorgt voor extra veiligheid.”