Nieuws

Shell van plan aansprakelijkheid van de NAM in Groningen af te kopen

Shell, een van de twee aandeelhouders van de NAM, wil de aansprakelijkheid voor de aardbevingen in Groningen in een keer afkopen. Dat vertelde president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon in een interview met het Financieele Dagblad.


Leestijd: 1 minuut

Van Loon geeft als reden dat de afhandeling van de schade op deze wijze versneld kan worden. Het proces loopt al jaren stroef omdat er onenigheid is over wie er voor de schade in Groningen moet betalen. 

De president-directeur gaat niet in op de hoogte van het bedrag, behalve dat het ‘veel geld’ betreft. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de schadeafhandeling tot en met 2027 3 miljard euro gaat kosten. Los daarvan staat nog een 5,4 miljard euro vergoeding voor de versterkingsoperatie. 

Arbitragezaken NAM
De NAM heeft twee arbitragezaken aangespand omdat ze het niet eens worden met de Staat over de te betalen schade. Het bedrijf wil niet alle schade op zich nemen omdat ze niet bewezen vinden dat alle schade door hen veroorzaakt is. 

Tot nu toe heeft de NAM de kosten voor de versterkingsoperatie van het eerste halfjaar van 2020 betaald. Van de kosten van het tweede halfjaar van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 heeft de NAM maar 60 procent betaald. Dat stond in een kamerbrief van Staatssecretaris Mijnbouw Vijlbrief.