Nieuws

Sikkom en Vindicat openen pop-upgalerie aan Grote Markt

Aan de Grote Markt is maandagavond een pop-upgalerie geopend. De tijdelijke galerie is een gezamenlijk project van Sikkom en Vindicat. Op de begane grond van het Vindicatgebouw is een lege ruimte voor een jaar lang omgetoverd tot expositieruimte. De expositie is te bezichtigen door de hoge ramen aan Sint Jansstraat en Grote Markt.


Leestijd: 1 minuut

Sikkom en Vindicat openen pop-upgalerie aan Grote Markt
Sikkom en Vindicat openen pop-upgalerie aan Grote Markt

Wedstrijd

Aan de basis van de galerie lag een wedstrijd voor kunstenaars tot dertig jaar oud. Zij konden hun plannen en voorbeelden van werken insturen. De inzendingen werden beoordeeld door een jury met afgevaardigden van het Groninger Museum, Groninger Forum, Noorderpoort, Christie’s, Vindicat en Sikkom. Uit ruim tachtig inzendingen werden acht winnaars gekozen die in tweetallen mogen exposeren.

De eerste expositie

Maandagavond hebben de eerste twee artiesten met het ontkurken van een champagnefles hun expositie geopend. Aan de Grote Markt-zijde exposeert Marianne Brouwer (27). Ze is schilder en maakt werken die balanceren op de grens van herkenbaarheid en abstractie. In de pop-upgalerie zijn onder andere werken te zien van de Noorderhaven en Wilhelminakade. 

Aan de Sint Jansstraat-zijde hangen foto’s van fotograaf Sebastiaan Rodenhuis. Hij portretteert het rauwe straatleven van Groningen. Voor de expositie heeft hij drie indringende portretten uitgekozen van Stadjers die grotendeels op straat leven. 

Het vervolg

De huidige expositie is te zien tot 27 augustus. In de drie kwartalen die daarop volgen zijn werken te zien van David Sciarone, Matias Salgado, Maxime Kool, Noah Slot, Ottokaji Iroke en Sander van der Bij.